Premier Marjan Šarec ob obisku GEN in NEK izrekel podporo projektu JEK 2
Krško, 22.08.2019

Obisk predsednika vlade RS Marjana Šarca v družbah GEN in NEK v Krškem je bil osredotočen predvsem na pomen jedrske energije za zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo. Premier se je sestal s predstavniki vodstva obeh družb ter si ogledal jedrsko elektrarno. Ob obisku je izrazil podporu projektu JEK 2.

Kot je premier Marjan Šarec poudaril po razgovorih, ostaja jedrska energija v Sloveniji pomemben vir zanesljive oskrbe z električno energijo. »Ciljev zagotavljanja varne, trajnostne in konkurenčne energije ne bomo uresničili brez raznolikosti naše energetske mešanice, v kateri bodo imeli v prihodnje osrednje mesto nizkoogljični obnovljivi viri in jedrska energija,« je poudaril predsednik vlade, ki se je med obiskoma v GEN in NEK dodatno seznanil z obratovalno učinkovitostjo in zanesljivostjo obratovanja NEK ter z intenzivno tehnološko nadgradnjo, s katero v NEK zagotavljajo še višjo stopnjo obratovalne pripravljenosti in jedrske varnosti. Rezultati NEK so tudi v svetu prepoznani kot primer dobre prakse.

Premier je poudaril, da je dolgoročno obratovanje elektrarne ključno za energetsko prihodnost in blaginjo Slovenije, saj zagotavlja zanesljivo in konkurenčno oskrbo Slovenije z električno energijo tudi v prihodnje, hkrati pa je odraz izjemno uspešnega obratovanja in poslovanja NEK v več kot treh desetletjih. Slovenija je na mednarodni ravni uveljavljena in cenjena jedrska država, z razvito infrastrukturo, znanjem in izkušnjami na jedrskem področju, kar predstavlja pomembno geostrateško prednost naše države.

Predsednik vlade se je ob predstavitvi projekta JEK 2 seznanil s ključnimi ugotovitvami doslej pripravljenih strokovnih študij, ki omogočajo širšo družbeno in politično razpravo o vlogi jedrske energije v energetski prihodnosti Slovenije. Projektu JEK 2 je izrazil podporo in poudaril, da se bo v svojem mandatu zavzemal za čimprejšnjo izgradnjo.

Martin Novšak, generalni direktor GEN energije, je poudaril, da »obisk predsednika vlade izkazuje razumevanje strateškega pomena energetike in tudi vloge jedrske energije v slovenskem elektroenergetskem sistemu. »V GEN energiji smo pripravljeni na projekt JEK 2, ki bo Sloveniji zagotovil dolgoročno stabilno oskrbo s konkurenčno energijo in ji utrl zanesljivo pot v nizkoogljično družbo. Seveda je pri tem ključno sodelovanje z vladnimi institucijami, česar se nadejamo pri naslednjih korakih.«

Premier Marjan Šarec ob obisku GEN in NEK izrekel podporo projektu JEK 2