Uspešno zaključili tekmovanje Mladi genijalci
Krško, 05.02.2014

V torek, 4. februarja 2014, se je v Krškem odvijalo zaključno tekmovanje projekta Mladi genijalci. Med šestnajstimi slovenskimi srednjimi šolami so se posebej izkazali dijaki Tehniške gimnazije Šolskega centra Novo mesto.

Šolske ekipe so se v živo pomerile na odru Kulturnega doma v Krškem in s svojim znanjem navdušile polno dvorano navijačev. Po napetih uvodnih tekmovalnih krogih je v finalu zmagala ekipa Tehniške gimnazije Šolskega centra Novo mesto, ki so jo zastopali Rok Šikonja, Žan Kuplenik in Gašper Šimc, pod mentorstvom Draga Crniča. Drugo mesto so zasedli dijaki Srednje poklicne in strokovne šole Krško Šolskega centra Krško-Sevnica, tretje pa dijaki Elektrotehniško-računalniške strokovne šole in gimnazije Ljubljana.

Zbrane tekmovalce je pozdravil direktor podjetja GEN energije Martin Novšak, ki je dijake pohvalil za sodelovanje in poudaril: »Od vlaganja v znanje mladih – tudi v neformalnih oblikah, kot je današnji dogodek, ter od razvijanja ustvarjalnosti,  radovednosti in raziskovanja je odvisna naša prihodnost.« In dodal, da je od tega odvisno, ali bomo kot družba kos izzivom našega časa in ali bomo lahko gospodarstvu zagotovili dovolj inovativnih, sposobnih in ustrezno izobraženih mladih ljudi. Predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stane Rožman je poudaril, da je »projekt, v katerem se povezujeta izobraževanje in zabava  izjemna priložnost, da mlade spodbudimo k razmisleku, k pogumu in k samostojnosti pri oblikovanju njihove in naše skupne prihodnosti.« Znanje, po besedah Rožmana, povsod sledi njegovemu lastniku, zato je  čestital tekmovalcem, da so njegov pomen prepoznali že v mladih letih. Spodbudne besede in dobrodošlico v Krškem, je dijakom iz vse Slovenije namenil tudi mag. Miran Stanko, župan občine Krško.

V podjetjih GEN energija in Nuklearna elektrarna Krško so v okviru projekta »Mladi v svetu energije« že drugo leto zapored razpisali tekmovanje »Mladi genijalci!« – kviz o energetiki. V lanskem šolskem letu so k sodelovanju pritegnili posavske osnovnošolce, letos pa je bil kviz namenjen vsem slovenskim dijakom 3. in 4. letnikov  srednješolskih programov elektrotehnik ter tehničnih gimnazij, zato se je organizatorjema partnersko pridružil tudi Šolski center Krško-Sevnica.

V skupini GEN so prepričani, da je tekmovanje Mladi genijalci odlična priložnost za razvijanje talentov in spodbujanje k raziskovanju in nabiranju praktičnega znanja. Obenem lahko predstavlja tudi dodatno motivacijo za izbiro poklicne poti na področju tehnike in naravoslovja.

Kviz dijake spodbuja k poglobljenem proučevanju celovite zgodbe o energiji, trajnostnih in obnovljivih virih energije, osnovnih pojmih v energetiki, podnebnih spremembah, jedrski energiji kot trajnostnem viru in radioaktivnosti.

K sodelovanju se je prijavilo kar 16 od skupno 24 tehničnih srednješolskih programov iz celotne Slovenije (dijaki in mentorji iz Maribora, Novega mesta, Ravn na Koroškem, Pirana, Ljubljane, Ptuja, Celja, Trbovelj, Krškega, Velenja in Kranja). Organizatorji so za tekmovanje pripravili posebno e-gradivo in izpeljali dva sklopa priprav, med katerimi so vsi mentorji in dijaki obiskali tudi Svet energije v Krškem in si poleg ogleda interaktivne razstave o energiji in energetiki, znanje nabirali tudi na praktični delavnicah. Med drugim so skupaj z radiološko skupino iz NEK z detektorjem merili hitrosti doze in spoznavali značilnosti ionizirajočega sevanja. Posamezne šole so izvedle tudi predhodna šolska tekmovanja, s pomočjo katerih so sestavili ekipe treh najuspešnejših dijakov, ki so se na včerajšnjem kvizu potegovali za najvišja mesta.

Za sprostitev mladih umov se je na odru predstavila uspešna mlada posavska skupina Uranium pills project, ki je zbrane tekmovalce in njihove navijače dodatno spodbudila z energično glasbo.

FOTOGALERIJA DOGODKA (Avtor fotografij Benjamin Kovač)

www.mladi-svet-energije.si

Uspešno zaključili tekmovanje Mladi genijalci