Tehnogenij letos z rekordno udeležbo
Krško, 03.10.2015

Zanimanje mladih za tehniko in naravoslovje že peto leto zapored z roko v roki spodbujata Šolski center Krško-Sevnica in podjetje GEN energija

Tehnogenij letos z rekordno udeležbo   

Krško, 3. 10. 2015

Danes sta Šolski center Krško-Sevnica in podjetje GEN energija v Vrbini v Krškem pripravila že peto prireditev »Tehnogenij« namenjeno mladim in vsem tistim, ki jih združuje zanimanje za tehniko in tehnične vede. Letošnja je bila v mnogih pogledih rekordna, saj se je na njej predstavilo največ osnovnih, srednjih šol in fakultet ter posavskih tehničnih društev doslej, dogodek pa je kot vsako leto privabil tudi veliko obiskovalcev – letos se jih je v Informacijskem središčem GEN zbralo okoli 300.

Tehnogenij, ki je v petih letih prerasel v največjo tovrstno prireditev v Posavju in tudi širše, je ponovno poskrbel za pestro dogajanje. V okviru dogodka so dijaki in mentorji ŠC Krško-Sevnica pripravili predstavitve zanimivih projektov in izdelkov, ki so jih skupaj razvili. Zvrstile pa so se tudi različne naravoslovne delavnice v izvedbi učiteljev osnovnih šol iz Krškega, Boštanja, Sevnice, Tržišča in Šentjerneja ter njihovih učencev, prvič pa so se na Tehnogeniju predstavile tudi tri fakultete Univerze v Mariboru. Ob otvoritvi dogodka so zbrane udeležence pozdravili tudi generalni direktor GEN energije Martin Novšak, v. d. direktorica Šolskega centra Krško-Sevnica, Erna Župan Pirkovič in podžupanja občine Krško, Ana Somrak.

»Osnovno poslanstvo družbe GEN energija in skupine GEN je zagotavljanje zanesljive oskrbe z električno energijo iz trajnostnih in obnovljivih virov. Naša uspešnost pri uresničevanju tega poslanstva je v veliki meri odvisna od znanja in razumevanja področja, na katerem delujemo. V Sloveniji, zlasti v Posavju, imamo na področju elektroenergetike veliko dragocenega tehničnega znanja in izkušenj. Če želimo to znanje v družbi dolgoročno ohranjati in razvijati, ga moramo uspešno deliti z mlajšimi generacijami. Pri tem je nujno potrebno tudi sodelovanje med gospodarskimi družbami in izobraževalnimi ustanovami, ki si vsak po svoje prizadevamo za promocijo tehničnih ved med mladimi. V skupini GEN dobro sodelujemo z izobraževalnimi institucijami, kot je Šolski center Krško-Sevnica, pa tudi sicer del naših dejavnosti v okviru Sveta energije usmerjamo tudi v spodbujanje mladih za naravoslovje in tehniko,« je poudaril generalni direktor GEN energije Martin Novšak.

Na pomen sodelovanja med gospodarstvom in izobraževalno sfero je opozorila tudi v. d. direktorica Šolskega centra Krško-Sevnica, Erna Župan Pirkovič. »V duhu tega sodelovanja je v zadnjih letih nastalo kar nekaj zanimivih izdelkov, zadnji med njimi je model HE na spodnji Savi. Podžupanja občine Krško, Ana Somrak, je čestitala organizatorjem za dogodek, ki je prerasel zgolj lokalne okvire. »Tehnika je veda, ki jo moramo podpirati in razvijati. Ker svet stoji na mladih, pa je prav, da to vedo približamo tudi mlajši generaciji,« je poudarila.

Osnovno poslanstvo projekta Tehnogenij je spodbujati mlade tehnike in njihove mentorje k razvoju praktičnih izdelkov in rešitev. GEN energija zato vsako leto zagotovi nagrade za najboljše praktične projekte. Na letošnjem dogodku je ekipa mentorjev iz ŠC Krško-Sevnica v sestavi Matjaž Cerar, Branko Kastelic in Jože Požun javnosti premierno predstavila model hidroelektrarne na spodnji Savi, izdelan po načrtih HE Arto-Blanca. Interaktivni model HE na spodnji Savi, ki je na ogled v Svetu energije, je bil narejen z namenom, da si bo lahko zainteresirana javnost ob njegovem ogledu razširila ali poglobila svoje znanje o energetiki.

Organizatorji Tehnogenija želijo mladim pokazati, kako ustvarjalno in zabavno je lahko v svetu tehnike in energije. S pomočjo tehnike je mogoče uresničiti še tako drzno idejo, rešiti marsikateri izziv. Na današnji prireditvi so si udeleženci lahko ogledali vrsto atraktivnih izdelkov, inovacij in predstavitev: študentsko formulo, sončni kuhalnik, elastomobil, poseben mikroskop in druge. Udeležili pa so se lahko tudi naravoslovnih delavnic, na katerih sta učiteljici Urška Erjavšek in Helena Drakulič iz Osnovne šole Jurij Dalmatin skupaj z učenci izvajali kemijski šov, osnovnošolci iz Boštanja so pod vodstvom učiteljice Katje Krnc in učitelja Andreja Kozinca predstavili elastomobile in Lego robote, učenci OŠ Šentjernej so navduševali z verižno reakcijo, osnovnošolci OŠ Sava Kladnika iz Sevnice pa so pod vodstvom učitelja Janeza Virtiča predstavili tehnične dosežke iz šolske delavnice, elastomobile in druge atrakcije, osnovnošolci OŠ Tržišče so predstavili na zelo zanimiv mikroskop, ki so ga sami izdelali. Dijaki Tehnične šole iz Siska iz sosednje Hrvaške so prikazali izdelavo rimske oljne svetilke, bivši dijak šolskega centra Uroš Grivc pa je skupaj s svojo študentsko skupino s Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru predstavil čisto pravo formulo.
K sodelovanju so organizatorji že tretjič povabili tudi posavska tehnična društva, ki so na prireditvi predstavili svoja področja delovanja in ustvarjanja, prvič letos pa so se predstavile kar tri fakultete, in sicer poleg Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru še Fakulteta za logistiko Univerze v Mariboru in Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru.

 

Dodatne informacije
Služba za komuniciranje:
Tanja Jarkovič
T: + 386 (0)7 49 10 180