V Posavju na osmi prireditvi Tehnogenij na ogled atraktivni izdelki od blizu in daleč
Krško, 17.06.2019

GEN energija je skupaj s Šolskim centrom Krško-Sevnica v Vrbini v Krškem pripravila že osmo prireditev »Tehnogenij«, na kateri se je z izbranimi projekti in izdelki predstavilo 32 dijakov, pridružilo pa se jim je doslej največje število razstavljavcev: osnovne in srednje šole, fakultete, inštituti, posavski tehniški klubi ter planetarij. Skupaj s tehniškimi vsebinami mlade spodbujamo k izbiri poklicne poti v kateri izmed tehnološko usmerjenih in hitro razvijajočih se panog.  

Ob otvoritvi dogodka so zbrane udeležence pozdravili generalni direktor GEN energije, Martin Novšak, direktorica Šolskega centra Krško-Sevnica, Erna Župan Pirkovič ter župan občine Krško, mag. Miran Stanko.

»V Skupini GEN vztrajno podpiramo izobraževalne ustanove na vseh ravneh in jih spodbujamo k izobraževanju in usmerjanju kadrov na perspektivna, konkurenčna, razvojno naravnana področja. Energetika je zelo dinamična in zahtevna panoga, zato so motivirani, dobro usposobljeni tehnični kadri za prihodnost energetike izrednega pomena. V Posavju je zbranega veliko znanja in izkušenj, upravljamo z izjemno infrastrukturo, s katero Sloveniji in širši regiji zagotavljamo zanesljivo oskrbo z nizko-ogljično električno energijo iz trajnostnih in obnovljivih virov. Z zadovoljstvom tudi med mlajšo generacijo spremljamo nove talente in bodoče strokovnjake,« je poudaril generalni direktor GEN energije Martin Novšak.

Direktorica Šolskega centra Krško-Sevnica Erna Župan Pirkovič je pojasnila, da so prireditev z oktobra prestavili na junij ter tako omogočili dijakom, da se širšemu občinstvu predstavijo z izdelki, ki so jih zasnovali in izdelali v sklopu zaključnih izpitov in poklicne mature. Predstavili so tudi solarno vozilo, s katerim so zmagali na mednarodni dirki na Hrvaškem, ter most iz špagetov, s katerim so uspešno sodelovali na mednarodnem tekmovanju, ter prikazali projekt pametnih inštalacij. Župan občine Krško, mag. Miran Stanko je izrazil zadovoljstvo, da obe organizaciji uspešno nadaljujeta s spodbujanjem tehnike in tehničnih poklicev, saj povpraševanje po teh iz leta v leto narašča tako v Posavju kot v Sloveniji.

S Tehnogenijem želimo prispevati k razvoju trajnega zanimanja za tehniko in tehniške vede ter jih spodbujati k opazovanju, raziskovanju in sodelovanju. Predvsem pa želimo mlade tehnike in njihove mentorje spodbuditi k iskanju izvirnih rešitev, k razvoju izdelkov ter hkrati omogočiti javne predstavitve dosežkov.

 

V Posavju na osmi prireditvi Tehnogenij na ogled atraktivni izdelki od blizu in daleč