40 let nizkoogljične jedrske energije v Sloveniji
Krško, 04.10.2021

2. oktobra je minilo 40 let od prve sinhronizacije Nuklearne elektrarne Krško (NEK) z elektroenergetskim omrežjem. NEK se je v tem obdobju izkazala z visoko stabilnim in učinkovitim obratovanjem, ki pomembno prispeva k zanesljivosti slovenskega in evropskega elektroenergetskega sistema.

Z visoko razvito tehnično kulturo se elektrarna v mednarodnem merilu uvršča v sam vrh in je lahko zgled tudi najboljšim jedrskim elektrarnam v svetu tako po varnostnem, tehnično-tehnološkem kot organizacijskem vidiku. Z izvedbo vrste investicij in nadgradenj v zadnjem desetletju se lahko primerja z najmodernejšimi novimi elektrarnami in je pripravljena za dolgoročno obratovanje.

40 let učinkovitega, zanesljivega obratovanja in pomembnega prispevka jedrske elektrarne v elektroenergetskem, tehnološkem, okoljskem in ekonomskem pogledu daje dobro izhodišče za razvojne načrte, usmerjene v prihodnost in v prehod v nizkoogljično družbo. »Računamo, da bomo ne le podaljšali življenjsko dobo NEK do leta 2043, ampak tudi še naprej. Kot so na primer v ZDA določene elektrarne, podobne naši, že dobile dovoljenje za 80 let obratovanja«, poudarja Martin Novšak, generalni direktor GEN energije, polovične lastnice NEK.

Več o pomembnem mejniku si lahko preberete na spletni strani NEK.

40 let nizkoogljične jedrske energije v Sloveniji