S srebrnim priznanjem nagrajena inovacija družbe GEN
Krško, 20.06.2022

V ponedeljek, 20. junija, so bila na Gradu Rajhenburg podeljena priznanja posavskim inovacijam za leto 2022. Svečani dogodek, tokrat že 19. po vrsti, je osvetlil izjemno delo v skupno 10 projektih inovatork in inovatorjev osrednje slovenske energetske regije.

Sedemčlanska komisija za ocenjevanje inovacij pod vodstvom doc. dr. Tomaža Žagarja, ki je na razpis prijavljene inovacije ovrednotila z vidika odličnosti in učinka, je srebrno priznanje podelila ekipi Sektorja proizvodnje GEN za pripravo pomožne aplikacije za daljinsko vodenje hidroelektrarn HESS.

Z aplikacijo dispečer sproti preračunava potrebne moči po posameznih elektrarnah in jih nato naloži v program za avtomatsko vodenje elektrarn – Prodplan. Z njeno uporabo se zmanjša količina odstopanj od voznih redov, kar ima neposreden vpliv na finančni rezultat proizvodnje in hkrati tudi na razbremenitev osebja, ki se lahko bolje posveti opravljanju vseh zadanih nalog. Aplikacijo so pripravili Bojan Urek, Rene Jeromel, Dejan Slovenc, Stanko Pompe, Marko Klobčar in Matjaž Marjetič.

S srebrnim priznanjem sta bili nagrajeni še dve inovaciji, ustvarjeni v Skupini GEN: stroj za dekontaminacijo in sušenje čelad, ki je inovacija Erika Komočarja iz NEK, in platforma za deljenje polnilne infrastrukture e-vozil, ki jo je pripravila inovacijsko-razvojna ekipa Div-ee-ap družbe Gen-I d.o.o.

Inovacije so odločilni dejavnik poslovnega uspeha, gospodarske rasti in konkurenčnosti, hkrati pa ključno orodje za dosego odpornosti družbe v času krize, je na dogodku poudaril predsednik Posavske gospodarske zbornice Danijel Levičar. S to sporočilnostjo je gospodarska zbornica osrednji promotor inovacij ter z njimi gospodarskega in širšega družbenega napredka.

Inovatorkam in inovatorjem sta čestitala tudi generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Aleš Cantarutti in v. d. direktorja javne agencije Spirit Slovenija Rok Capl.

 

S srebrnim priznanjem nagrajena inovacija družbe GEN