Lizbonski energetski vrh
Krško, 01.06.2023

 

Generalni direktor GEN energije dr. Dejan Paravan se je kot predstavnik gospodarske delegacije pridružil ekipi Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, ki se je v tem tednu udeležila Lizbonskega energetskega vrha.

Dogodek v organizaciji portugalskega ministrstva za okolje in podnebne ukrepe, ki so se ga poleg predstavnikov MOPE pod vodstvom ministra mag. Bojana Kumra med drugim udeležili tudi predstavniki Skupine HSE ter občin Šoštanj in Velenje, velja za vodilno evropsko letno srečanje, osredotočeno na uravnoteženje energetske varnosti in doseganje ambicij »neto-zero« z razogljičenjem energetskih sistemov in vlaganji v obnovljive vire energije.

Vsebine obiska so bile namenjene ogledu plavajoče sončne elektrarne portugalske družbe EDP v Alquevi, največje tovrstne sončne elektrarne v Evropi na jezeru, ki jo sestavlja skoraj 12.000 fotovoltaičnih panelov (na fotografiji). Delegacija ministrstva je skupaj s slovenskimi gospodarstveniki obiskala tudi eno od portugalskih tehnoloških podjetij, ki proizvaja elektrolizerje.

Poslanstvu, da postanemo glavni promotor in izvajalec prehoda v samooskrbni in brezogljični elektroenergetski sistem, bomo s pospešenimi investicijami v obnovljive vire energije sledili tudi v Skupini GEN. Poleg generalnega direktorja GEN dr. Dejana Paravana sta se delovnega obiska udeležila tudi direktor družbe GEN-I Sonce Gregor Hudohmet in Boštjan Pišotek, vodja projektov v družbi HESS. 

Lizbonski energetski vrh