Na Delovi konferenci Energetika o transformaciji slovenske energetike
Ljubljana, 11.10.2023

Generalni direktor GEN energije dr. Dejan Paravan je v sredo, 11. oktobra, sodeloval na Delovi poslovni konferenci Energetika 2023. Na panelu z naslovom Transformacija slovenske energetike in njeni izzivi je povedal, da bo GEN energija kot nosilec investicije in razvijalec projekta izgradnje novega bloka jedrske elektrarne v Krškem vlogo za umeščanje JEK2 v prostor oddala prihodnje leto, končno investicijsko odločitev pa je napovedal za leto 2028. Izrazil je zadovoljstvo, ker je bil za koordinacijo tega velikega projekta, ki presega okvire GEN energije, imenovan državni sekretar na ravni kabineta predsednika vlade.

Kot je dejal, smo v GEN energiji letos spremenili zasnovo projekta, tako da bi lahko namesto do zdaj predvidenega 1100-MW bloka zgradili večji blok z močjo do 2400 MW ali dva bloka. S tem smo razširili nabor potencialnih dobaviteljev, kar izboljšuje pogajalsko moč investitorja in večje možnosti za soinvestitorstvo, je pojasnil dr. Paravan in dodal, da bomo za prihodnje odločitve glede projekta upoštevali možne tehnologije, priključitev na omrežje, zapiranje finančne konstrukcije in morebitne prostorske omejitve.

Napovedal je, da bomo vse tri možne dobavitelje tehnologije za JEK2 – to so ameriški Westinghouse, francoski EDF in korejski KHNP - obravnavali enakovredno. Vsi trije imajo prednosti in dobre lastnosti in vsi trije imajo pomanjkljivosti, a odločitev ne bo lahka, je še dejal.

Na panelu so poleg dr. Paravana sodelovali še predsednik uprave NEK Gorazd Pfeifer, generalni direktor HSE dr. Tomaž Štokelj, predsednica uprave Petrola mag. Nada Drobne Popović in profesor na ljubljanski Ekonomski fakulteti dr. Jože P. Damijan.

Na Delovi konferenci Energetika o transformaciji slovenske energetike