Na britansko-slovenski konferenci v Londonu o zelenem prehodu
London, 25.11.2023

V Londonu je 24. novembra v organizaciji Britansko-slovenske gospodarske zbornice in v sodelovanju z medijsko hišo Bloomberg potekala konferenca Prehod v brezogljično prihodnost: Priložnosti in financiranje. Dogodka, na katerem so razpravljali o financiranju zelenega prehoda, se je udeležil tudi generalni direktor GEN energije dr. Dejan Paravan.

Britanski predstavniki so na konferenci predstavili najboljše prakse Združenega kraljestva pri financiranju prehoda v brezogljično prihodnost. Poleg upravljanja in organizacije domače dobavne verige so bila ena od osrednjih tem tudi inovativni modeli financiranja tega prehoda, kot sta Contract for Difference (CFD) in Regulatory Asset Base (RAB). Ta dva mehanizma sta bila uporabljena pri financiranju jedrskih elektrarn Hinkley Point C in Sizewell C.

Konference, ki je potekala na sedežu družbe Bloomberg v Londonu, so se na slovenski strani udeležili tudi minister za finance Klemen Boštjančič, državni sekretar za nacionalni jedrski program v kabinetu predsednika vlade Danijel Levičar in generalni direktor HSE Tomaž Štokelj. Britansko stran so zastopali predstavniki ministrstva za energijo, varnost in neto ničelne emisije, državne agencije za zavarovanje izvoznih posojil UK Export Finance, investicijskih skladov in podjetij.

Na britansko-slovenski konferenci v Londonu o zelenem prehodu