V Posavju na osmi prireditvi Tehnogenij na ogled atraktivni izdelki od blizu in daleč
Krško, 17.06.2019

Šolski center Krško-Sevnica in podjetje GEN energija sta v Vrbini v Krškem pripravila že osmo prireditev »Tehnogenij«, na kateri se je z izbranimi projekti in izdelki predstavilo 32 dijakov, pridružilo pa se jim je doslej največje število razstavljavcev: osnovne in srednje šole, fakultete, inštituti, posavski tehniški klubi ter planetarij. Skupaj so s tehniškimi vsebinami nagovarjali obiskovalce ter mlade spodbujali k izbiri poklicne poti v kateri izmed tehnološko usmerjenih in hitro razvijajočih se panog.  

Ob otvoritvi dogodka so zbrane udeležence pozdravili generalni direktor GEN energije, Martin Novšak, direktorica Šolskega centra Krško-Sevnica, Erna Župan Pirkovič ter župan občine Krško, mag. Miran Stanko.

»V Skupini GEN vztrajno podpiramo izobraževalne ustanove na vseh ravneh in jih spodbujamo k izobraževanju in usmerjanju kadrov na perspektivna, konkurenčna, razvojno naravnana področja. Energetika je zelo dinamična in zahtevna panoga, zato so motivirani, dobro usposobljeni tehnični kadri za prihodnost energetike izrednega pomena. V Posavju je zbranega veliko znanja in izkušenj, upravljamo z izjemno infrastrukturo, s katero Sloveniji in širši regiji zagotavljamo zanesljivo oskrbo z nizko-ogljično električno energijo iz trajnostnih in obnovljivih virov. Z zadovoljstvom tudi med mlajšo generacijo spremljamo nove talente in bodoče strokovnjake,« je poudaril generalni direktor GEN energije Martin Novšak.

Direktorica Šolskega centra Krško-Sevnica Erna Župan Pirkovič je pojasnila, da so prireditev z oktobra prestavili na junij ter tako omogočili dijakom, da se širšemu občinstvu predstavijo z izdelki, ki so jih zasnovali in izdelali v sklopu zaključnih izpitov in poklicne mature. Predstavili so tudi solarno vozilo, s katerim so zmagali na mednarodni dirki na Hrvaškem, ter most iz špagetov, s katerim so uspešno sodelovali na mednarodnem tekmovanju, ter prikazali projekt pametnih inštalacij. Župan občine Krško, mag. Miran Stanko je izrazil zadovoljstvo, da obe organizaciji uspešno nadaljujeta s spodbujanjem tehnike in tehničnih poklicev, saj povpraševanje po teh iz leta v leto narašča tako v Posavju kot v Sloveniji.

S Tehnogenijem želijo organizatorji prispevati k razvoju trajnega zanimanja za tehniko in tehniške vede,  obiskovalce spodbujati k opazovanju, raziskovanju in sodelovanju ter jih obveščati o novostih iz sveta tehnike. Predvsem pa želijo mlade tehnike in njihove mentorje spodbuditi k iskanju izvirnih rešitev, k razvoju izdelkov ter hkrati omogočiti javne predstavitve dosežkov.

V Svetu energije so se na letošnji prireditvi obiskovalcem predstavile tudi vse družbe v skupini GEN. Strokovnjaki iz Nuklearne elektrarne Krško so predstavili simulacijo delovanja Nuklearne elektrarne Krško, družba HESS je ob modelih različnih hidroelektrarn, ki obratujejo v Posavju, predstavila nove filme o izgradnji hidroelektrarn na spodnji Savi in s tem povezanih infrastrukturnih pridobitvah ob Savi, od športno-rekreativnih površin ter protipoplavnih ureditev do novih priložnosti v kmetijstvu, ribjih stez in nadomestnih habitatov. Termoelektrarna Brestanica je predstavila delovanje elektrarne in novega plinskega bloka, GEN-I pa je ljubitelje jeklenih konjičkov navdihnili s predstavitvijo električnega avtomobila Tesla. V GEN energiji pa so obiskovalcem predstavili tudi projekt izgradnje drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem.

Številne obiskovalce je očaral humanoidni robot Nao, ki je v Krško prišel na obisk z Inštituta Jožef Stefan v Ljubljani. Ljubitelji Lego kock so se zabavali z Lego Mindstorms roboti. Modelarski klub Krško je na ogled postavil modele letal in helikopterjev ter predstavil simulator letenja, medtem ko sta Radiokluba iz Brežic in Krškega predstavila radioamatersko opremo in povezovanje v živo. Učenci OŠ Sava Kladnika Sevnica so predstavili svoje izdelke, nastale pri pouku tehnike in izbirnih predmetov, strokovnjaki z Izobraževalnega centra za jedrsko tehnologijo pa so pripravili delavnico o radioaktivnosti in ionizirajočem sevanju.

Tudi letos so na Tehnogeniju sodelovale tri fakultete, poleg Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru, ki je obiskovalce popeljala v laboratorij Inštituta za energetiko, še Fakulteta za elektrotehniko ter Fakulteta za strojništvo, obe z Univerze v Ljubljani. Študenta strojništva, člana ekipe Edvard Rusjan Slovenian Team, sta v Krško pripeljala brezpilotno letalo, s katerim so zmagali na mednarodnem tekmovanju »Design/Build/Fly« v ZDA in za svoj dosežek pred dnevi od predsednika države prejeli Jabolko navdiha. Na potep po našem osončju in še dlje v vesolje pa so navdušene obiskovalce popeljali v Odiseja Planetariju.

Dodatne informacije
Služba za komuniciranje:
Tanja Jarkovič
T: + 386 (0)7 49 10 180