Minister za infrastrukturo ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo na delovnem obisku v skupini GEN
Posavje, 30.01.2015

Minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek sta bila danes na delovnem obisku v skupini GEN. Seznanila sta se s poslovanjem skupine in razvojnimi načrti, predvsem na področju investicij in nadaljnjega razvoja elektro-energetike v Sloveniji.

Minister za infrastrukturo si je dopoldan najprej ogledal gradbišče HE Brežice ter se seznanil s potekom izgradnje verige hidroelektrarn na spodnji Savi. V prostorih GEN energije se je ob 11. uri pridružil obisku evroposlancev.

Na popoldanskem delu obiska, ki se je začel ob 13. uri v GEN energiji, se je ministru dr. Petru Gašperšiču pridružil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Skupaj sta se seznanila z razvojnimi načrti skupine, predvsem z aktivnostmi, ki jih GEN izvaja v povezavi s projektom JEK 2.

Obisk sta nadaljevala z ogledom Nuklearne elektrarne Krško ter ga po krajšem ogledu HE Krško zaključila v Termoelektrarni Brestanica.

Ogled gradbišča HE Brežice

Energetski del izgradnje HE Brežice (jezovna zgradba z opremo) poteka po predvidenem terminskem planu. V gradbeni jami bodoče hidroelektrarne je postavljena kompletna gradbiščna infrastruktura, na prelivnih poljih je bilo vgrajenih že preko 8.000 m³ betonov, na temeljnih blokih pretočnih traktov strojnice pa preko 5.000 m³. Na dostopnem mostu do hidroelektrarne je zaključeno temeljenje in stebri mostne konstrukcije.

Za energetski del projekta je v tem trenutku podpisanih za več kot 90 milijonov evrov pogodb, za nemoteno financiranje tega dela izgradnje pa je podpisana tudi kreditna pogodba v višini 20 milijonov evrov. Glede na trenutno izvedena dela in terminski plan je dvig vode v akumulacijskem bazenu predviden za jesen 2016, saj naj bi v kratkem stekla tudi dela na infrastrukturnem delu, ki jih izvaja družba Infra.

Minister za infrastrukturo ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo na delovnem obisku v skupini GEN