Dr. Paravan na konferenci ReGreen za pospešitev postopkov pri umeščanju novih projektov
Ljubljana, 31.05.2023

V Ljubljani je potekala regionalna konferenca ReGreen o izzivih in priložnostih podnebnih sprememb, ki jo je organizirala medijska hiša Bloomberg Adria. Dogodka se je udeležil tudi generalni direktor GEN dr. Dejan Paravan, ki je sodeloval na panelu o infrastrukturi in zelenem prehodu jadranske regije, na katerem so razpravljali o tem, kaj je treba narediti za zeleni prehod in kje imamo v regiji največji izzive, ki prehod upočasnjujejo.

Dr. Paravan je v razpravi poudaril, da je zeleni prehod nujen, vendar pa se pri tem soočamo z veliko težavo, ker nove projekte težko umeščamo v prostor, ne glede na tehnologijo – naj bo to vodna, sončna ali vetrna energija. Težava po njegovih besedah ni v nasprotovanju javnosti, ki v veliki meri podpira zeleni prehod in nove tehnologije, temveč v birokratskih procesih, ki so prezapleteni. Pozdravil je novi zakon o umeščanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije, ki bo poenostavil upravne postopke, vendar pa sam zakon po njegovem mnenju ne bo dovolj. Tudi birokratski aparat, ki ni odvisen od vsakokratne vlade, mora ustrezno prepoznati svoje poslanstvo in poskrbeti, da se procesi izvajajo na učinkovit način.

Glede največjega strateškega in razvojnega projekta Skupine GEN, JEK2, je dr. Paravan povedal, da Slovenija je in bo jedrska država. Nenazadnje to kažejo strateški dokumenti, ki vključujejo jedrsko energijo kot del rešitve. Poudaril je, da v Skupini GEN na projektu JEK2 delamo s polno paro naprej; nedavno je bil zaključen tehnični dialog s potencialnimi ponudniki tehnologije, z državo pa sodelujemo, da se bodo postopki lahko čim hitreje nadaljevali.

Poleg dr. Paravana so na panelu sodelovali še direktor družbe ELES mag. Aleksander Mervar, član uprave družbe Končar Josip Lasić in član uprave družbe Petrol Jože Bajuk.

Dr. Paravan na konferenci ReGreen za pospešitev postopkov pri umeščanju novih projektov